aug 262014
 

Kreeftensoep

Kreeftensoep – Een heerlijk recept verse kreeftensoep, lekker luxe. Dit recept is echter niet goedkoop en de eerlijkheid gebiedt te zeggen dat het ook niet heel erg snel klaar is. Het resultaat is echter bijzonder, zeker voor de feestdagen is een hele mooie soep – als voorgerecht of als warme lunch.

Kreeftensoep Ingrediënten

Voor 4 personen als voorgerecht of lunch

  • 1 kleine gekookte kreeft, vers van ongeveer 400 tot 450 gram
  • 1 liter visbouillon, liefst vers gemaakt van ongeveer 500 graten van vis, 1 stukje ui, wat takjes peterselie, 1 blaadje laurier, 1 dl. droge witte wijn en wat zout en 1 liter water, ongeveer een half uurtje rustig laten koken en daarna zeven – of, voor de snelle variant 1 liter water met 1 of 2 blokjes visbouillon
  • 1 dl. droge witte wijn
  • 1 eetlepel grof gesnipperde ui
  • 6 tomaten, ontveld en zonder zaadjes, in stukjes gesneden
  • 1 eetlepel grof gehakte peterselie
  • 1 eetlepel grof gehakte peterselie stelen
  • 1 eetlepel fijn gehakte peterselie
  • 2 eetlepels bloem
  • 1,5 eetlepel olijfolie of zonnebloemolie
  • 2 tot 4 eetlepels cognac, naar eigen smaak toe te voegen
  • peper en zout
  • eventueel voor een romige kreeftensoep: 4 eetlepels room of koffieroom, tevoren licht verwarmd

Kreeftensoep Recept

  • Spoel de kreeft af onder de koud stromende kraan
  • Breng de helft van de visbouillon aan de kook en leg de kreeft hierin
  • Kook de kreeft maximaal 10 minuten, deze is gaar als de kreeft mooi rood is gekleurd
  • Laat de kreeft afkoelen
  • Zeef het kookvocht
  • Halveer de kreeft en haal het vlees uit de schalen en de scharen
  • Snijd het kreeftenvlees in kleine stukjes en houd het apart
  • Maak hierna de schalen goed schoon en hak deze in kleine stukjes
  • Neem een grote pan en verhit hierin de olie
  • Fruit de ui totdat deze mooi glazig is
  • Voeg de stukjes kreeften schalen toe en laat alles op halfhoog vuur goed bakken, onder voortdurend omscheppen
  • Giet de helft van de cognac erbij (let erop dat deze vlammen, dus zet de afzuigkap uit)
  • Voeg hierna de grof gesneden kruiden en de tomaten toe, onder goed roeren
  • Strooi de bloem erover uit, schep het geheel goed om
  • Voeg hierna het gezeefde kookvocht van de kreeft toe, de bouillon en de wijn
  • Breng het geheel al roerende rustig aan de kook
  • Temper hierna het vuur en laat de kreeftensoep 20 minuten rustig pruttelen
  • Roer hierna de soep nogmaals goed door
  • Zeef de kreeftensoep voor de laatste maal en druk alle ingrediënten goed met een pollepel door de zeef
  • Voeg naar eigen smaak wat zout en peper toe en eventueel nog enkele druppels cognac
  • Voeg de stukjes kreeft toe en eventueel de room voor de romige kreeftensoep
  • Doe de soep in diepe borden of soepkommen en strooi er wat van de fijn gehakte peterselie over uit

Kreeftensoep Tips

  • Als voorgerecht is dit een heerlijke, luxe soep – waaraan eigenlijk niets moet worden toegevoegd
  • Als luxe lekkere en warme lunch, is het heerlijk om er wat vers getoast brood bij te serveren en eventueel wat salade

Sorry, the comment form is closed at this time.