Kreeft

 

Kreeft

Kreeft is een ware delicatesse. Kreeft wordt meestal gekookt gegeten, maar het is ook heel goed mogelijk om deze te grillen of te roosteren.

De kreeften die in Nederland worden aangeboden, komen vaak uit het buitenland. Zeker de Canadese kreeft is goed verkrijgbaar en deze is relatief veel minder duur. Soms is deze ook in de supermarkten te verkrijgen, ingevroren. Dit is met name het geval rondom de feestdagen. Deze zijn het minst prijzig. De echte liefhebbers vinden deze echter minder smaakvol.

kreeft

Kreeft koken

Kreeft bereiden

De allerbeste kreeft is volgens velen de Oosterschelde kreeft, levend en wel bij de viswinkel gekocht.

Kreeft bereiden is op zich niet moeilijk, maar het punt dat voor veel mensen moeilijk is, is dat ze nog leven. Ze moeten eigenlijk levend het kokende water in, dan is de bereiding op zijn lekkerst. Volgens sommigen is dit niet erg en voelt het diertje hier niets van, maar de meningen verschillen hierover. Andere koks doden de kreeft eerst met het mes, voordat deze de pan in gaat en ook gaan er stemmen op dat het het beste is voor het beestje om deze een tijdje in de diepvries te leggen, zodat hij onderkoeld raakt en daardoor geen pijn meer voelt. Wat nu echt de beste manier is, is onbekend. Traditioneel gaat de kreeft levend de pan in.

Zodra dit obstakel genomen en overwonnen is, is kreeft koken niet moeilijk meer. De kreeft gaat de pan in voor ongeveer 10 tot 15 minuten en is gaar als deze er vuurrood uitziet. Kook daarna niet langer door, dan zal het vlees er niet lekkerder op worden, maar wel droger en minder smakelijk en dat is echt zonde.

 Posted by at 12:32 am